Aulestadlåven

Aulestadlåven

Sted: Aulestad i Follebu,       Gausdal kommune
Byggherre: Lillehammer Museum
Areal: 1400 kvm BRA
Hovedentrepenør: Gausdal Byggservice AS  
Status: Ferdigstilt 2016  
Kostnad: 10 mill. kr. 

Oppgaven var å fylle Aulestadlåven med et innhold som skulle formidle opplevelser og skape engasjement, inspirere til læring og erfaringer i Bjørnsons ånd for et bredt publikum. Låvens fasader er fredet og uberørt.

Stordelen av hovedplanet er et laftet fjøs som er klimatisert. Dette er et stort rom for aktiviteter, formidling og temporære utstillinger. Den kalde delen av låven over tre plan samt kjeller, rommer faste utstillinger og synlige tekniske installasjoner. Intensjonen ble å beholde låvens særpreg og romopplevelser ved å bruke få virkemidler og materialer.

Nye mindre rom som kjøkken, våtrom, lager etc. er utført som «bokser» tapetsert med storfeskinn på ytre sider, som en reminisens fra den tiden det stod ku på bås i fjøset. Kjøring/låvebru på plan tre er gjort tilgjengelig for publikum med glassrekkverk på begge sider i full lengde.